Raklap méretek

Miért fontos a raklap mérete?

A raklap vásárlás során nem csupán az állapot, az alapanyag és a terhelhetőség lehet döntő szempont, de ugyanolyan mértékben számíthat a raklap mérete is, mely részben a raklap fajtájától is függ.

Szabványos EUR raklapok

raklap méretekA szabványosításnak köszönhetően azonos tulajdonságokkal és paraméterekkel bíró EUR raklapok közismerten a legmasszívabb termékek. Az EUR raklapok mérete közismerten egységesen 800x1200mm. A 2014 januárjában végbement változás is csak a megbonthatatlan egységre erősít rá. A határozat szerint a fent leírt időponttól számítva csak az UIC jellel ellátott, újonnan gyártott raklapok tekinthetőek hivatalos EUR raklapnak. Tehát már nem csak a teherbírás, a tömeg, a raklap méret és a MÁV logó alapján, hanem a raklap bal oldalán található "UIC" jelölés és az úgynevezett hitelesítő kapocs segítségével lesz egyértelműen megállapítható az eredetiség. Ez egyben az EUR raklap presztízsének növekedését is eredményezi.

Egyutas raklapok

Míg a szabvány EUR raklapok esetén kötött a raklap méretezése, az egyutas raklapok már változatosabb paraméterezést tesznek lehetővé.

Az egyutas raklapok méret szerint több csoportra oszthatóak, ezek pedig a következők:

  • 800x1200mm-es raklapok
  • 1000x1200mm-es raklapok
  • egyedi méretű egyutas raklapok

A 800x1200mm-es és az 1000x1200mm-es raklapok terhelhetősége és tömege változó aszerint, hogy a raklap erős, középerős, vagy gyenge kategóriát képvisel-e. Az egyedi egyutas raklapok mérete engedi meg a legnagyobb szabadságot. Ezen raklapok esetében a P&P Budafok szinte végtelen lehetőséget biztosít a vásárlók számára. Az oldalon feltűntetett 20 féle egyedi egyutas raklap méreteiben, tömegében és terhelhetőségében különbözik egymástól. Ha azonban e tulajdonságok mixének egyike sem fedi le elképzeléseit, rendelhet egyedi elképzelései alapján is.